tirsdag

Grøn, hvid, sort eller rød . . . .

Det handler om peber,der uanset farve stammer fra slyngplanten 'Piper Nigrum'.Peber indeholder stoffet piperine,der fremmer smag og fordøjelse.Harpisk i frugten giver den skarpe smag.

I 1500 tallet blev korn fra peber solgt enkeltvis.Peber var nemlig sin vægt værd i guld.


I starten er peberfrugten grøn og umoden.Grøn peber anvendes ofte syltet i saltlage eller eddike.Syrlighed og skarphed gør den velegnet til fed mad.

Hvid peber,modne frugter vaskes,yderskallen skrubbes af og frugten tørres.Hvid peber er kraftig i smag,men mindre aromatisk end sort peber.

Sort peber består af umodne grønne korn,der tørres i solen til de rynker og bliver sorte.Indeholder megen aroma og er man til aroma,kværnes frisk peber i maden til allersidst.


Rød peber er fuldt modnede peberkorn.Den er sødere end de andre typer.Velegnet i desserter.

Kilde : Søndagsavisen

Spise med Mormor

Frugt og grønt øger immunforsvaret

I en kold tid,hvor forkølelse,influenza og andre virus- og bakteriefremkaldte sygdomme dominerer,er der faktisk en hel del,man kan gøre selv via kosten,for at øge immunforsvaret.



Vi skal gå efter de betacarotenrige frugter og grøntsager og sørge for at få en kost med højt indhold af caroten,som øger immunforsvaret.



Fødemidler med højt carotenindhold er gulerødder,spinat,græskar,grønkål og søde kartofler samt gule og røde frugter.



For at få nok af disse betacarotener,svarer det til at man dagligt spiser fem til ti gulerødder eller 1/4 til 1/2 liter mosede søde kartofler.


Det er naturligvis en temmelig ensformig kost.Sørg for at få en varieret kost,hvor carotenholdig frugt og grønt indgår i den daglige kost.

Spise med Mormor

Få børnene til at spise flere øko-grøntsager

Få børnene til at spise flere ækologiske grøntsager ved at servere dem rå,inden I spiser aftensmad.


Det kan være større blomkålsstykker,gulerødder eller rå hvidkål,som på den måde glider nemmere ned og så kan de spise alle de frikadeller og kartofler,de vil,når I kommer til bords.


Kom gerne friskrevne grøntsager i både fiskefrikadeller og almindelige frikadeller.


Prøv en salat med jordskokker.Skær dem igen heltyndt og blend dem med pære,blomkål eller blancheret grønkål i fine strimler,bredbladet persille og ristede mandler.Lav en dressing af rapsolie og en god eddike.

Kilde : Marie Vedel

Spise med Mormor

mandag

Vind seje håndboldpræmier

Officiel buksesponsor for det danske Dame-A landshold i håndbold,Fynbo Marmelade udlover hver måned en masse seje håndbold-præmier.

Alle kan deltage i konkurrencen,uden at skulle købe noget,ved at gå ind på Fynbo Marmelades hjemmeside og deltage i konkurrencen samt se alle de dejlige produkter.
Deltag her

Hovedgevinsten er Dame-landsholdets officielle spillerdragt.
2 billetter til en landskamp
Sportstaske DHF fyldt med lækre produkter fra Fynbo Marmelades sortiment
1x Den officielle spillerdragt fra Puma
1 x Den officielle paradedragt fra Puma
1 x Sportstaske med lækre produkter
3 x 2 billetter til en landskamp
3 x select håndbold

Kilde : Berlingske

Spise med Mormor

McDonald´s udvider i Danmark

McDonald´s tjente gode penge,sidste kvartal 2011 og har planer om endnu flere restauranter på verdensplan,herunder et par stykker i Danmark.


Helt nøjagtig 11 % blev fremgangen.
8 mia. kroner har konsernen tænkt sig at spendere på projektet.

Hos McDonald´s meldes om fremgang i Afrika,Asien,Mellemøster,USA og Europa.

Kæden har i dag mere end 33.000 restauranter,fordelt på mere end 120 lande.
Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

Remaa 1000 åbner på Carlsberg

Den ventede Carlsberg By på den historiske Bryggergrund,kan fra midt i marts måned forsyne den nye bydel med dagligvarer,idet Rema 1000 rykker ind.Det bliver bydelens første detailhandel.

Pånuværende har bydelen kun ganske få beboere,men det skal gerne blive til mange flere på sigt.Regionchef,Michael Jensen ser allerede masser af kunder,fra nabokvatererne Vesterbro,Frederiksberg og Valby.

Rema 1000 vil her på Carlsberg,åbne butik på 1000 m2 og i modsætning til andre steder slå et stort brød op med både økovarer,sunde varer og grønt.


Udover et stort butiksareal,vil her være parkeringsplads til knap 100 biler og masser af plads til børnefamiliernes mange ladcykler i området.


Butikken på Carlsberg bliver Danamrks absolut største REMA butik.Specialiteter,øl,økologiske varer på friske grøntsager og fersk kød bliver et must.



Købmanden,som skal lede butikken,Max Skov Hansen understreger,at her skabes en byprofil,der imødekommer præcis de mennesker,der bor i området og udfordringen bliver,at få fortalt om butikken.


Visionerne for Carlsberg byen omfatter livlig detailhandel.På området skal bygges ialt 600.000 m2,fordelt på 45 % boliger og 45 % butikker og erhverv og 10 % til sport.Kunst,kultur og forskellige institutioner.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

søndag

Fremragende mad på Israels Plads

Fremragende kinesisk mad,faktisk det allerbedste i Danmark,serveres på ny restaurant,beliggende på Israels Plads i København.Restauranten holder til påhjørnet af Linnésgade og Vendersgade,med udsigt til Torvehallerne.


Københavns nyeste kineserrestaurant,Small Three Gorges og her hentydes til det engelske navn for slugt eller kløft,Gorges.En af kinas største turistattraktioner,et stykke af Yangtzefloden,befinder sig 3 små slugter,Small Three Gorges.


Et forholdsvis lille menukort til rimelige penge er som det er og retterne,de kommer netop fra områderne langs Yangtze.Det er anderledes retter,end dem man normalt ser på menukortet i kineserrestauranter i Danmark.


Small Three Gorges, - en værdig repræsentant for det kinesiske køkken fra det vestlige,af Kinas fire køkkenregioner.

Kilde : AOK

Spise med Mad

Kaf Bar 9

Slå dig ned i lænestolen med en udsigt til en gammel scooter og til disken,som er lavet af et gammelt køkkenbord.Drik en Vesterbro-style caffe latte.


Kaf Bar 9,er en lille øko-kaffebar,åbnet af vennerne Rasmus Damsbo og Mikkel Bang. De har i mange år boet i byen,men savnet et mere hjemligt sted i City.


For at entrere kaffebaren,er det nødvendigt,at forcere en snes trappetrin.Baren ligger nemlig oppe.


Åbningstiderne er på hverdage klokken 8 og på lørdage klokken 9:30 og lukker klokken 18.


Kilde : Berlingske AOK

Spise med Mormor

Pasta fra Pastariget

På Bornholm,lige uden for Svaneke,ligger Frennegård  med Pastariget.Her fremstilles noget af det fineste pasta udenfor Italien.



Finn Harild på Frennegård,dyrker selv den durumhvede,som den friske pasta fremstilles af.
 Fem forskellige slags pasta af usædvanlig høj kvalitet er i sortimentet.Chili,naturel,safran,ramsløg og fuldkorn.



Indehaverne,Susanne Bloch og Finn Harild fremstiller tørret pasta,som kan erhverves på Pastarigets hjemmeside.



Den fine pasta fra Pastariget har lige fået Børsens fødevarepris 2010-2011.


Kilde : Bornholmer Butikken

Spise med Mormor

lørdag

Tvivl om svenske dagligvarepriser

Nylig sammenlignede gratisavisen 24timer dagligvarepriser i Danmark og Sverige.Konklusionen er den,at man ved at handle i Sverige kan spare en formue,nærmere bestemt godt 50 %.
Nu sår Dansk Erhverv tvivl om rigtigheden af påstanden.Analysechef Geert Laier Christensen mener ikke sammenligningen siger noget om generel prisforskel i dansk og svensk detailhandel.Sammenlignes generelt,er priserne i Danmark faktisk lavere,mener han. 
 Faktisk taler konklusionen i 24timer stik imod fakta, mener Geert Laier Christensen.



En netop offentliggjort analyse fra analyseinstituttet Nielsen viser, at hvis man sammenligner alle dagligvarepriser gennem et halvt år i Danmark og Sverige, så er de svenske priser dyrere end de danske.


- 24timers sammenligning tager ikke højde for, at Sverige har en fødevaremoms på 12 procent, mens Danmark har en moms på 25 procent, og at der er flere og langt højere afgifter i Danmark end i Sverige. Det er lidt det samme som at sammenligne æbler og meloner, siger Geert Laier Christensen.



24timers journalist Christian Kloster afviser på det klareste kritikken med henvisning til at sammenligningsgrundlaget er i orden, hvilket også Forbrugerrådet, som har set talmaterialet, har udtalt.


Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor


Bekæmp din diabetes

"Bekæmp din diabetes",er titlen på en ny stor kogebog,der udkommer i dag.Den indeholder 220 opskrifter på sund morgenmad,middagsmad og frokost.


Med den rigtige kost og den rette motion kan diabetes type2 holdes nede.



En mængde informationer til alle retter,skal få dig til at ha' styr på indtag af kalorier,kulhydrater,fedt og salt.


Menuplaner med inspiration til ugens måltider,er beskrevet i bogen.


Forfatterne til kogebogen er Flora Hunter og Heather Whinney.

Spise med Mormor

brunch i Torvehallerne

Fougaz i Torvehallerne serverer brunch hver søndag mellem 11 og 15.
Søndagsbordet står dækket med alverdens lækre morgen- og frokostretter,alt anrettet i små skåle.

  • spejlæg med pancetta
  • fennikel fritaat med ost og bladpersille
  • tomatsalsa med gåsepølser
  • morgenbrød
  • tykmælk
  • müsli
  • frugt
  • ost
  • marmelade og meget, meget mer



Fougaz er fuld af specialiteter.Kaffe,vin,kager,små canapéer med pålæg,som er velegnede til et glas vin.
Skønne kager, - ikke at forglemme de himmelske hindbærsnitter.


fredag

Barolo Riserva 2005

Barolo Riserve '05 er beæret med 5 stjerner i Berlingske,august 2011.Fremhævet blev,at den er åben i duft med en god portion kirsebær og mokka.Fin solmodenhed og den klassike tørhed i afslutningen.


Denne dejlige vin kommer fra Piemonte i Norditalien og er fremstillet af 100 % Nebbiolo.Lagret 30 måneder på fad og 6 måneder på stål og herefter 12 måneder på fad.


Tør vin med frugt- og krydrede undertoner.


Barolo Riserve '05 sælges til halv pris i Irma søndag den 29.januar.

Spise med Mormor

Tips om æblecidereddike

Ud over,at gøre en masse gode ting for kroppen er æblecidereddike også en fantastisk ting i madlavningen. Eddiken er syrlig med en frugtagtig aroma og skaber derfor fin balance mellem syre og sødme i maden.Den er et godt alternativ til lager- og hvidvinseddike.



Syren i æblecidereddiken regulerer kroppens PH-værdi,som ofte er påvirket af ydre ting som stress,forureninger,forkert kost m.m.
Fin som krydderi i gryderetter og supper,saucer og dressinger,desserter og ikke mindst anvendes æblecidereddike som konserveringsmiddel.

  • Piskning af æggehvide går nemmere,tilsættes nogle dråber æblecidereddike,og så bliver hviden mere stiv.
  • Grøntsager og svampe bevarer sin friske farve med lidt æblecidereddike i kogevandet.
  • Ønskes sprød skorpe på brødet,- dryp lidt æblecidereddike på,inden brødet tages ud af ovnen.
  • Er maden lidt for salt eller sød,- kom lidt æblecidereddike i.
  • Grim lugt på fingrene fjernes med æblecider
Spise med Mormor