onsdag

Det er for slemt

Uhygiejniske forhold med klæbrig kødsaft og andre uhumskheder på hylderne med madvarer i supermarkederne må og skal følges op.


Det er ikke bare i supermakedet det finder sted.Hvad værre er,vi slæber vore madvarer hjem og tager skidtet i bunden af disse med hjem i vore køleskabe.



24timer målte som sagt RLU-værdien ,som bør være tæt på 0 og ikke gerne over 30, i Føtex,Frederiksbergcentret,Kvickly,Nørrebrogade København,SuperBest Borups Allé Frederiksberg samt Netto,Nørrebro Runddel.

RESULTATET SER SÅLEDES UD

Føtex,Frederiksberg

Køledisk ved yoghurt : 7195
Køledis ved Mesterhakket kød : 164
Delikatessekøler med sandwich : 452
Køledisk ved bacon : 1495

SuperBest,Borups Allé Frederiksberg

Ved grøntvægten : 7450
Varebånd : 1292
Skab med varm mad : 397
Kølehylde ved bacon : 5
Køledisk ved mayonnaise : 141
Køledisk ved rejer : 81
Kold ostehylde : 436
Køledisk ved rygeost 2385

Kvickly,Nørrebrogade København

Varebånd : 429
Køledisk ved Buko ost : 59
Køledisk ved frikadeller : 193
Køledisk ved kalvesteg : 7649
Køledisk ved hakkekød : 456
Køler med fisk : 3199
Kølehylde med fisk : 175

Netto,Nørrebro Runddel

Varebånd : 1631
Køleskab med hakkekød : 85
Hylde med iste : 142
Køledisk ved yoghurt : 57
Hylde med dåsevarer : 48
Kølehylde med fisk og skalddyr : 14


Kilde : 24timer

Spise med Mormor

Kun rent i Netto

Det halter gevaldig med rengøringen på supermarkedets hylder.Kigger man under leverpostejen,fisken og mejerivarerne flyder det med kødsaft og ulækkert snask,som slet ikke burde være der.


Så det er ikke bare indkøbsvogne og indkøbskurve,der er fedtet i i madrester,drikkevarer og snavs.Også på varebåndene,var der meget at komme efter.


Foråret er lige om hjørnet og det her må være anledningen til kraftigt at opfordre supermarkederne til i en fart at få gjort noget ved den dårlige hygiejne.


I tre ud af fire supermarkeder der blev tjekket af 24timer's medbragte ATP måler samt det blotte øje,afsløredes det,at en gevaldig omgang rengøring var påkrævet.


Til gengæld var de samme steder hos Netto pinligt rent,akkurat så rent,som der skal være i ethvert supermarked,som handler med fødevarer.

Kilde : 24timer

Spise med Mormor

tirsdag

De bedste råvarer fortjener de bedste kokke

Torvehallerne på Israels Plads i København sætter en ære i altid at kunne tilbyde de besøgende de friskeste råvarer for enhver pengepung.



Den danske sæson og de danske råvarer er et must for Torvehallerne,som i tillæg også har et godt udvalg af gode og spændende produkter fra hele verden.



Til inspiration for de handlende er der inviteret nogle af de største kokketalenter, som sammen med de kyndige stadeholdere,vil gøre deres bedste til,at formidle spændende nye smagsoplevelser til kunderne.



Og under mottoet, "De bedste råvarer fortjener de bedste kokke",skal det nok blive en succes.


Kilde : Torvehallerne.dk

Spise med Mormor

Kaffe i kapsler

Hører man til dem,der starter dagen med en kop morgenkaffe fra en kapselmaskine,skal man måske overveje en anden måde at lave kaffe på.


Det er ualmindeligt dyrt,at slukke tørsten på denne måde.24timer har regnet ud,at kiloprisen for fire af de mest brugte kaffekapsler,kommer helt op på 461 kroner eller 3,69 kr. pr. kop.


Almindelig tilbudskaffe,1 kg, kan til sammenligning købes for ca. kr. 50,- i supermarkedet, det giver omkring 40 øre pr. kop,så det er en dyr fornøjelse at følge trenden.


Kilde : 24timer

Spise med Mormor

mandag

Babyer har bedst af at spise selv

Hvor det kan være fristende at hjælpe et lille barn med at ramme munden med ske eller gaffel, kan det være det sundeste at lade være.


Lad blot barnet selv tage skeen og komme den i munden eller i hvert fald bare selv tage skeen.


Det lyder måske mærkeligt,men et nyt studie af britiske småbørn viser,at disse får en bedre vægt og en sundere ernæring,når de får lov at spise selv og det skal vel at mærke ikke være mosede ting.


Så det gode råd til forældrene lyder,ikke made barnet og giv ikke moset mad.


Kilde : Søndagsavisen

Spise med Mormor

Æg er ikke bare æg

Høns skal kunne bevæge sig, have siddepinde,der skal være skrabemateriale til dem,de skal have et ordentlig foder og så skal de helst leve så tæt på naturlige forhold som muligt.


Hvordan hønsene skal have det,er vi forbrugere med til at bestemme,alt efter hvor mange æg vi køber som buræg,skrabeæg eller frilandsæg.


BURÆG giver de dårligste vilkår for hønsene,som skal have mindst 750 cm2 og der må max være seks høns i et bur.Her skal være strøelse,reder og siddepinde.Hønsene næbtrimmes så de ikke hakker hinanden i det trange bur.Disse høns ser aldrig dagslyset.


SKRABEÆG produceres i hønseflokke a 3.000-10.000.Her må højest være 9 høns pr. m2.Reder,siddepladser og gulvstrøelse.Hønsene må næbtrimmes før de er 10 dage gamle.Disse høns ser aldrig dagslyset.


FRILANDSÆG Fritgående høns har adgang til udendørs arealer ellers har de ikke bedre forhold end skrabehøns.Husene er indrettet ligesom til høns,der lægger skrabeæg.Lever i flokke a 3.000-10.000.Adgang til stald og hønsegård.Det er dog ikke et krav med vinduer i stalden.

Spise med Mormor

søndag

Madglæden i første række

Madkulturens opgave er at fremme den gode smag og styrke samværet,når vi samles omkring bordet.Regionale råvarer skal fremmes og så skal 7000 spejdere på madskole i år.


Den danske madkultur står overfor en række udfordringer,herunder det faktum,at forældre ofte ikke har tid til at lave mad sammen med børnene.


I skolerne er det ikke nær så udbredt med hjemmekundskab,som det var for halvtreds år siden og mange børn lærer ikke at lave maden fra bunden,hvis ikke det sker i hjemmet.


Direktør for Madkulturen,Judith Kyst mener også,at børnene skal opleve glæden ved at spise sammen  og så skal de lære noget om kostpyramiden.


Der skal skabes en generation af unge,der gider at lave mad,danskerne skal læres til at købe regionalt og så skal måltidet med familien samlet omkring fremmes.


Spise med Mormor

Danske Madvaner

Hvad er det egentlig danskerne sætter sig omkring bordet til,når aftensmaden indtages i familierne.


Madkulturen, som tidligere var Måltidets Hus har gennem analysefirmaet Epinion spurgt 3.5000 danskere om deres madvaner.


Hver anden adspurgt siger,at god mad er ensbetydende med hjemmelavet mad,tilberedt af friske råvarer og så smager det godt.


Unge spiser mere fastfood end ældre,85 % spiser hjemmelavet mad mindst fem dage om ugen,Næsten hver anden spiser altid foran fjernsynet,89 % bruger mindst 30 minutter i køkkenet i hverdagen,75 % af børnefamilierne siger,at børnene har indflydelse på,hvad der sættes på bordet.
78 % køber ind efter tilbud.


AFTENSMADENS TOP TI

1 Kylling
2 Frikadeller
3 Hakkebøf
4 Pastaretter
5 Laks eller anden fisk
6 Gryderet
7 Kotelet
8 Lasagne
9 Salat
10 Boller i karry

Spise med Mormor

lørdag

Frivillige Spisevenner

Mad glider altid meget nemmere ned i godt selskab og ofte lidt mere til. Maden smager bedre,når den indtages i selskab med andre,energi og livslyst er en gevinst og så forebygger selskab ensomhed og isolation.


Frivillige spisevenner kommer på besøg i hjemmet hos småtspisende ældre,deler et måltid mad med dem og hygger om hinanden.


Ældresagen og hjemmeplejen i Odense søger i samarbejde frivillige M/K som spisevenner til enlige ældre,for hvem ensomhed er et problem.Man kan melde sig som frivillig spiseven hos Ældre Sagen i Odense.



Eget ID-kort med foto udstedes af Ældre Sagen,så tilknytning til den ældre kan bevises.


En rigtig god sag,man må håbe, mange vil støtte op om ved at hjælpe de ældre til en bedre appetit og spisesituation.

Spise med Mormor

Beskidte karklude hos Joe & the Juice

Stikprøver,foretaget af 24timer,hos seks filialer af juicekæden Joe & the Juice,afslørede så beskidte karklude,at selv bordene,folk spiser ved bliver for beskidte at spise mad af.


Der er ikke styr på hygiejnen og på flere af bordene lå madrester,kaffe og juice.Aftørring med karklude fra steder,hvor tilberedning af sandwich og juice blev foretaget.


Borde,hvor aftørring havde fundet sted var meget beskidte,viste test med en ATP-måler.En godkendt måler til kontrol i fødevarevirksomheder og rengøring på sygehuse.


Et er sikkert,en beskidt karklud hører ikke hjemme,hvor den kan forurene fødevarer,udtaler fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevarestyrelsen.


Joe & the Juice må stramme op.Det er i modstrid med budskabet om at give kunderne sundhed,siger Bjørn Wirlander.

Kilde : 24timer

Spise med Mormor

fredag

Et lille hjertesuk

Nu vi er igang med emballagen omkring vore madvarer.De er ikke blot svære at få varen ud af,ofte er de næsten umulige at åbne.


Fiskekonservesdåser med ring,som ofte falder af, til at trække dåsen op.Visse yoghurt kartoner,som er så umulige at få op,at de gør det nødvendigt med en stærk mand i huset.Vacuumpakket pålæg,som dårligt lader sig åbne,fødevarer indhyldet i plastik,man kunne blive ved . . . . .


Et stort problem for mange,som måske vanskeligt lader sig løse.Problemet er velkendt gennem mange år.Det næststørste problem er faktisk,at situationen altid opstår,når man er travlt optaget i køkkenet.


Spise med Mormor

Svært at tømme emballagen

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, vurderer, at der i Danmark årligt smides ca. 540.000 ton mad ud. Værdien af det udgør 8,4 milliarder kroner.
Madspildet svarer til, at en familie på to voksne og to børn,smider mad ud for 10.000 kroner om året.



Includeret i dette spild er de madvarer,som ender med at gå tabt i emballagen,fordi emballagen ikke slipper maden.

Ketchup i flaske,yoghurt i karton,mayonnaise og remoulade i plastflaske,remoulade og mayonnaise på tube,- listen er lang og vi kender det allesammen.Kampen for at trykke og ryste varen ud af emballagen.Tilsidst giver vi op og smider resten ud sammen med emballagen.



En del af forklaringen skyldes,at emballagen skal være både hygiejnisk og miljørigtig og skal der laves andre emballager vil det påvirke prisen i opadgående retning og så bliver produkterne for dyre.

Kilde : Søndagsavisen


Spise med Mormor

torsdag

Brandmænd i lære hos stjernekok

"Fra runde til sunde brandmænd",et stort motions- og sundhedsprojekt,hos Fredericia Brandvæsen,resulterer i et usædvanligt partnerskab Fredericia Brandvæsen og Electrolux sammen.


En stjernekok og brandmænd i forklæder,improviserer over sauce og kartofler i ny kogebog for mænd,udgivet af mænd.


Specielle arbejdstider,som kan være belastende gør,at ikke alle brandmænd er gode til at passe på helbredet.


Den omstændighed,at brandmænd spiser 40 % af deres måltider på brandstationen gør,at arbejdsstedet kan være med til at præge dårlige kostvaner til gode kostvaner.


Med andre ord, - brandmændene skal lære at lave sundere mad og få bedre spisevaner og her kommer Electrolux ind i billedet.


Virksomheden Electrolux i Fredericia har et stort prøvekøkken med plads til 25 gæster.Stjernekokken Rasmus Kibsgaard holder her kreative madaftener for både private,virksomheder og foreninger.

Kilde : Berlingske

Spise med Mormor