søndag

FORBRUGERNE VIL KENDE OPRINDELSE OG TILBLIVELSE

Fødevareskandaler,madsvindel og anden hokus pokus får forbrugerne til at kræve sporbare fødevarer,vurderer en række forskere.Tilliden er brudt og aldrig har afstanden været større mellem forbruger og fødevare.
 

Det upassende i,at forbrugerne selv skal lege en slags detektiver,når de køber ind,får forskerne til at kræve,forbrugerne kan følge varen hele vejen igennem,når de køber ind.
 

Tidligere tiders gammeldags personlige betjening i butikkerne er en saga blot,nu står den enkelte kunde ved køledisken med en frossen lasagne,der er lige så ugennemskuelig som de fleste andre varer i butikken.
 

Forbrugeren er overladt til sig selv og ved sjældent hvor varen har sin oprindelse og tilblivelse.Det skaber mistillid og mistro,især med de mange skandaler in mente.

Kilde : FoodCulture

Spise med mormor

Noget om Mad

lørdag

BONDENS MARKED MIDT PÅ ØSTERBRO

På Sankt Jakobs Plads,midt på Østerbro,rykker fødevaremarked ind med alskens skønne fødevarer,produceret af folk,der brænder for det,de laver.
 

Dejlige råvarer af høj kvalitet, helt friske og til en god pris.Det kan lykkes, fordi der skabes direkte kontakt forbrugerne og bonden imellem.
 

Bondens Marked kommer til Østerbro hver måned,hvor de mange stadeholdere deler deres dejlige produkter med folk i storbyen,som ikke lige har mulighed for at komme forbi gårdbutikkerne på landet.
 

Grøntsager,vine,kød,pålæg,fjerkræ,syltevarer,smoothies,chokolade,olivenolie,honning,øl,sider,specialitater fra Italien og meget mere venter,når bønderne rykker ind på Østerbro første lørdag i måneden.
I oktober afholdes store Bondens Marked på Gisselfeld Kloster ved Haslev og er derfor ikke at finde på Østerbro i oktober.

Bondens Marked er på facebook.

Kilde : FoodCulture

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

fredag

SVINEKØD VERSUS OKSEKØD

Selv om vi danskere stadig spiser mest svinekød om mandagen og bøffer i weekenden,så er forskellen mellem hverdag og fest udjævnet,viser undersøgelse,foretaget for Landbrug & Fødevarer.


Mandag er den dag i ugen flest har svinekød på menuen.Til gengæld er oksekød mest populært i weekenden,men kun til en vis grad.


Danskerne er overordentlig glade for hakket oksekød,der både er billigt,nemt og så kan det bruges af hele familien.Kødet bruger vi til at variere vores aftensmad med.Vi ser også på,hvad der er på tilbud og hvor længe siden det er,vi har fået det.

Madhistoriker Bi Skaarup forklarer,at folk tilbage i 60'erne og 70'erne,traditionelt spiste mest svinekød,da det var billigt.Det er hakket oksekød også i dag,men der er stadig en forskel.
 

Bøfhuse har siden 70'erne gjort det mere almindeligt at spise bøffer,som er gået hen og blevet mest populære i weekenderne.

Kilde : Food Culture

Spise med Mormor

Noget om mad

torsdag

KULINARISKE SYDFYN

I den kommende weekend,29.-30 juni tages der hul på den årligt tilbagevendende fødevaremesse i Svendborg.Det er Kulinariske Sydfyn,der atter slår dørene op til et rent madmekka med et utal af skønne smagsoplevelser,både for øje og for gane.
 

Det er mange udstillere og mange gode oplevelser venter med noget for enhver smag.Oplev bl.a. tang i testkøkkenet,DM i grill og ostefestival "Nordens Oste",hvor en række dygtige osteproducenter konkurrerer.
 

Åbningstiden er begge dage fra klokken 10 - 17.

Kilde : Kulinariske Sydfyn

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

NU FÅR COCA-COLA KAMP TIL STREGEN

Slip for pantemballagen derhjemme og fremstil dine egne Coca-Colaer selv ved hjælp af sodavandsmaskine. - Og noget tyder på, at der er gehør for det iflg. dugfrisk undersøgelse, foretaget af YouGov. Halvdelen af danskerne syntes om ideen i en travl hverdag, hvor arbejde med håndtering af pantemballage så udmærket kan undværes.


Krigen mellem Coca-Cola og Pepsi-Cola har til alle tider eksisteret, om hvem af de to, der har størst bevågenhed. Men det kan tyde på de to konkurrenter har andet at frygte end hinanden. SodaStream har nemlig tænkt sig, at udnytte kampen de to imellem til at lancere et alternativ, hvor de oplyser danskerne om, at det faktisk er smart selv at fremstille sin Cola.


Det nye våben hedder convenience, convenience og convenience, der kan lette hverdagen for de travle børnefamilier, som herved bl.a. slipper for at slæbe dåser og flasker frem og tilbage.

Kilde : Foodsupply

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

DRIK DIN ØL OG GÅ OFFLINE

The offline glass,der kun kan stå på en mobiltelefon uden at vælte,er et forsøg på at undgå asocial adfærd,når folk går på pub, mødes og drikker øl.
 

Når alle taler i hver deres mobiltelefon omkring bordet,går samværet nemt fløjten og det,der ellers skulle have været en glad forsamling,ender ofte med, at hver især sidder og taler i mobiltelefon og befinder sig i en anden verden.
 

Det har ejerne, af The Salve Jorge Bar i den brasilianske by Säo Paulo,gjort noget ved og har lanceret et særligt ølglas,der kun kan stå,når det hviler på en mobiltelefon.
Se her hvordan

Kilde : Søndagsavisen/The Drinks Business

Spise med mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

mandag

KONKURRENCEN FUNGERER IKKE ORDENTLIG

Konkurrencen fungerer ikke ordentligt,sådan konkluderer direktør i Forbrugerrådet,Vagn Jelsøe.De danske fødevarer er de dyreste i EU viser dansk analyse,også selv om skatter og afgifter fjernes,der tages højde for lønforskelle og tilbud,lige lidt hjælper det,- de danske priser er stadig de højeste i EU.


Der er sammenlignet priser på omkring 500 fødevarer og ikke alkoholiske drikke i 27 EU-lande.Resultatet viser,at det er væsentlig dyrere at handle i et dansk supermarked frem for de andre landes supermarkeder.


Der har været eksempler på,at større virksomheder forsøger at undgå konkurrencebestemmelser,så priskonkurrence undgås.Det giver uvægerligt højere priser,påpeger Vagn Jelsøe.


Målet er nu at sikre bedre vilkår for at fremme konkurrencelovgivningen og det kræver mere politisk velvilje.

Kilde : TV2 Nyhederne

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

UND DOG DIG SELV EN STOR IS

I en tid,hvor mange, især kvinder, krampagtigt forsøger at leve op til et sundhedsideal, som den sunde, den slanke og den perfekte,vil der være mange,der næppe nogensinde under sig selv en stor is. 
 

Slap bare af,siger en praktiserende psykolog.Du har fortjent isen, så tag den bare.
 

Danske kvinder er verdensmestre i at fortrænge egne behov for at overbevise alle om, hvor dygtige,søde og pålidelige de er,hvor sunde de er og hvor fantastiske de er til at gøre rent.
 

Der er absolut ingen grund til at få moralske tømmermænd, hvis man giver efter og under sig selv en stor is,hvilket der faktisk er 10 gode grunde til at gøre.
 

Vær i de behov,du har,så længe behovene ikke tager over og lad være med at få skyldfølelse. Husk på hvor godt og lækkert det var, og oplev,at du har tanket op og nu har plads til at tænke på noget andet,siger hun.

1. Du må gerne - det gør ikke noget
2. Det er livskvalitet for dig
3. Du belønner dig selv med noget,du godt kan lide og ved,det ikke er sundt
4. Du fortjener den - " you are worth it ".
5. Du har lyst til den
6. Du får tanket op
7. Den smager rigtig godt. Husk at nyde hver en bid
8. Tænk hvor heldigt, at bo et sted, hvor man kan få en lækker is
9. Det er ren selvforkølelse og det skal der være plads til i en god livskvalitet
10 Livet bliver vissent, hvis ikke der er plads til nydelse

(Kilde : Mette Holm /Samvirke/Rie Jerichow)

Spise med mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

GALT MED HYGIEJNEN HOS DEN LILLE SLAGTERBUTIK

Fødevarestyrelsen har kigget de små butiks slagtere i kortene . . . ganske vist kun 40 af slagsen.Det viser sig,at problemer med hygiejnen er større her end hos slagteren i supermarkedet.
 

I perioden 2010-2012 er der gennemført tre projekter om fersk svinekød i opskærings- og detailleddet.Fokus var på salmonella- og bakterieforekomst og hvordan arbejdsrutiner giver den bedste hygiejne.
 

Salmonellaforekomsten var lav i samtlige undersøgelser,medens bakterieniveauet var større end hos supermarkedsslagtere.
 

Der påpeges,at det højere bakterieniveau hos den lille slagter skyldes, at han skal ha' styr på flere produktionsprocesser,temperaturer,rengøring,håndtering af kødet,personlig hygiejne m.m.,altsammen en række forhold,der har betydning for hygiejneniveauet og dermed forbrugernes sikkerhed og sundhed.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

Noget om Mad

fredag

SKYR STRYGER TIL VEJRS

Den islandske yoghurt skyr stryger til vejrs med lynets hast. Mange danskere har fået øjnene op for den proteinrige yoghurt,der er blevet den foretrukne morgenmad for mange.
 

Der er imidlertid forskel på,hvor i landet man er bosat.København og Nordsjælland er mest skyr mindede,efterfulgt af Østjylland,Sydjylland,fyn,Sjælland,Nordjylland og sidst Vestjylland.
 

Forbruget af skyr er mangedoblet på få år.Det siger lidt om populariteten.Da slagtermester Søren Jacobsen først i 70erne lancerede sin slankebog,baseret på proteinrig kost,var islandsk skyr en del af programmet,p.g.a. sit høje proteinindhold.Skyr måtte dengang rekvireres via post,da kun et enkelt mejeri fremstillede produktet.
 

I dag er skyr at finde i mange varianter i supermarkedets køledisk,bl.a. tilsat forskellig typer frugt og udbudet øges til stadighed.

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

JA TAK TIL SUND KANTINEMAD

Arla har ladet lave en undersøgelse,der viser,at langt de fleste danskere foretrækker den sunde kantinemad frem for den usunde.


Kantineansvarlige har haft berøringsangst overfor for meget sund og grøn kost,der måske kan forveksles med kedelig kaninføde.


Det er imidlertid ikke noget større problem,at lave både grønnere og sundere kost uden at give køb på den gode smag,siger tidligere køkkenchef hos Claus Meyer,Thomas Stig Jørgensen.


Arla-Skole får mange henvendelser fra køkkenpersonale,der ønsker inspiration til både sund, velsmagende og billig kost.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

ANMELDER AF AARHUS RESTAURANT - SUR SOM EN CITRON

Restaurant Margueritten i Aarhus har fået en gæst til at udgyde sin galde i Jyllands-Posten. Den utilfredse gæst mener, at tjeneren i restauranten var både grov og direkte uforskammet.
 

Gæsten måtte vente unødig længe på sin dessert og som en sidegevinst vrissede tjeneren oven i købet af ham og de øvrige gæster.
 

Ejeren af Margueritten derimod mener, at kritikken er slået fejl. Det var et meget uheldigt tidspunkt gæsten indfandt sig og der var ekstra travlhed p.g.a. Aarhus by Night."Han må da ha' spist en sur citron". 
 

Indehaveren mener således, at den uheldige episode skal ha' konsekvenser for tjeneren, der derfor blev fyret på et bræt.

Kilde : Jyllands-Posten

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

METALAPÅNER PÅ MC DONALD'S BURGERBOLLER

En gæst fandt for nylig metalspåner på en burgerbolle fra McDonald,s.Det fik Fødevarestyrelsen til at løfte pegefingeren overfor McDonald,s,der nu har iværksat en undersøgelse .

Det var på undersiden af en burgerbolle,den kritiske McDonald's gæst i Holbæk havde gjort et fund af mikroskopiske metalsplinter.
 

Efter Fødevarestyrelsens besøg,viste det sig,at metalspånerne stammede fra en paletkniv,som personalet bruger til bollerne efter en tur på en brødrister.
 

Det var harmløse og ugiftige metalspåner,som ikke skal være i fødevarer.Derfor holder Fødevarestyrelsen øje med McDonald's filialen i Holbæk,hvor fundet blev gjort.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

FORVENTNINGSFULDE KØBMÆND

De Samvirkende Købmænd har af analyseinstituttet Norstat ladet udføre en undersøgelse på,om grænsehandelen formindskes,når afgifterne på sodavand halveres og ølafgiften sænkes.


Spørgsmålet lød,om husstanden efter ændringerne ville købe mindre i de tyske butikker og mere i de danske.


Undersøgelsen viser,at 1 ud af 4 forbrugere,som grænsehandler,vil flytte nogle af sine indkøb tilbage til danske butikker.Det er positivt og hvad man politisk forventer.


De Samvirkende Købmænd repræsenterer købmandsejede supermarkeder,nærbutikker,
discountbutikker,SPAR,SuperBest,Rema 1000,7-Eleven,Løvbjerg,KIWI minipris og flere andre.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

STRYHN I TILBAGEGANG

Stryhn,hvis produkter vi alle kender, har mistet lidt terræn i 2012.Tilbagegangen skyldes primært stigende råvare- og forbrugerpriser.
Årligt omsætter Stryhn 25.000 tons fødevarer under de kendte mærker Stryhn's,Langelænder og Graasten Salater.Produkter,der næsten udelukkende omsættes i Danmark.
Trods den negative omsætning,gik Stryhns reelt frem i forhold til året før.Ligesom mærkevarerne har fastholdt deres andele på det danske detailmarked.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

fredag

LILLE MEJERI KÆMPER FOR AT OVERLEVE

Osted Ost og Mejeri,der blev ramt af finanskrisen kæmper for at overleve på et presset marked.Sidste uge modtog mejeriet en restance,der resulterede i konkurs,hvorfor alle medarbejdere måtte sendes hjem.


Den benhårde priskrig på mælk har gjort det overordentlig vanskeligt for den lille øko-producent at tjene penge.


Investorer er nu gået i gang med at arbejde på en redningsplan,for det konkursramte mejeri.


Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

KYLLINGEGIGANT EN REALITET

Scandi Standard er nu nordens største kyllingeproducent,et resultat af sammenlægning mellem Lantmännen i Sverige og CapVest i Norge.D.d. har foretagendet overtaget Danpo kylling i Danmark.


Samlet sættes focus på forretning, produktudvikling og innovation med merværdi for kunder og forbrugere til følge.


Høj standard og salmonellafri produkter,antibiotikafrit foder,kyllinger af højeste kvalitet og vigtigst,dyreomsorg,fødevaresikkerhed og bæredygtighed.


Den nye storkoncern vil beskæftige ca. 1650 medarbejdere og omsætte for mere end 5 mia. SEK.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS