fredag

TÅBELIGE AFGIFTER PÅ ISVAFLER

Lysere tider, solskin, varme dage, alt sammen kalder det på den samme ting, - nu er det endelig istid igen. Solen og varmen virker dragende på længslen efter is.
 

- Men der er malurt i bægeret i år. Isfabrikanterne bliver nemlig forsynet med en læng række nye afgifter og det vil få konsekvens for indtjeningen.
 
Foto : Arla

De tåbelige afgifter gør, at der i hver eneste isvaffel er fire forskellige afgifter, da isvaflen består af flere ingredienser, alle omfattet af afgifter. Flødebolle, chokolade, isen og vaflen.
 

Den mest tåbelige af alle afgifterne er den såkaldte svulmningsafgift. Producenterne skal simpelthen betale ekstra for at gøre isen stor og flot.

Kilde : TV2 Nyhederne

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

RESTAURANT LUKKET PÅ GRUND AF DØDE ROTTER

Der var en, der var to, - der var flere døde rotter og rotteekskrementer på restaurant New Garden på Østerbro i København.
 

Fødevarestyrelsen var varskoet af Københavns Kommune og det fik dem til straks at lukke restauranten. Bag radiatorer, på hylder og på toiletter lå der rottelort og i kælderen fandt man indtil flere døde rotter.
 

Det var imidlertid ikke det hele. Kælderen var ekstrem beskidt og den indeholdt gamle madvarer som ris og mel.

Kilde : avisen.dk

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

50 SYGE AF TAKE-AWAY SALAT

Noget er der galt, siden det nu for tredje år i træk er lykkes at påføre et stort antal danskere sygdom, via maden. Firmaet bag de meget uheldige hændelser er trendy Wedofood, der er kendt som en af Københavns smarte leverandører af salater og take-away food.


Ejerne ærgrer sig voldsomt og har overvejet, om nøglen skulle drejes, men har valgt at fortsætte af hensyn til elever og ansatte.

Netop en af de ansatte er årsag til miseren. Et sygt barn med roskildesyge hos en køkkenmedhjælper er skyld i at 50 mennesker i denne måned har været madforgiftet på ni virksomheder, hvor maden kom fra Wedofood i Kødbyen.


I løbet af denne vinter har Fødevarestyrelsen haft 4 sager, hvor køkkenansatte har taget børns sygdom med på arbejde. Flere hundrede mennesker har været ramt af sygdom på grund af det. Flere sager er under offentliggørelse i nærmeste fremtid.

Kilde : MetroXpress

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

LAKRIDSFESTIVAL 2014 DEN KOMMENDE WEEKEND

Der bliver noget at glæde sig til den kommende weekend, hvor det for tredje år i træk afholdes lakridsfestival. Det foregår i Grilleriets lokaler på Amerikakaj i København.
 

Fagfolk, gourmander og øvrige slikmunde får indblik i lakridsens voksende univers. Der bliver større og større interesse for lakrids, også som krydderi til både det søde og salte køkken.

De 1200, der har sikret sig en af de dyre billetter, har noget at glæde sig til. De vil blive guidet rundt i hold på 150 til forskellige oplevelser, som arrangørerne ønsker, skal være af eksklusiv kvalitet.
 

På messen vil også verdens ældste lakridsproducent, italienske Amarelli dukke op.

Kilde : FoodSupply

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

mandag

EMBALLAGE MOD MADSPILD PÅ VEJ

2014 bliver året hvor udviklingen af ny brugervenlig emballage, der samtidig øger holdbarheden på madproduktet indeni,ser dagens lys.


Det skyldes, at interessen for madspild er begyndt at fylde meget mere i danskernes bevidsthed end hidtil.

Teknologisk Institut er netop gået i gang med et udviklingsprojekt, der skal lave emballage, der bedre passer overens med danskernes indkøb.


Hos Arla har man stort fokus på madspild og et af initiativerne har været, at lave yoghurtkartoner, der ikke efterlader yoghurt i kartonet.
- Og hvordan bruges den sidste rest creme fraiche, skæreost og fløde.

Forbrugerønsker i retning af at købe salat i genluk emballage, som forlænger holdbarheden, vil mange gerne betale mere for.

Kilde : FoodCulture

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

DEN DYRE ELLER DEN BILLIGE TUN

Umiddelbart skulle man måske tro, at den dyreste dåsetun også er den bedste. Det viser sig ikke at være tilfældet.

Budget tunen fra Coop faldt mest i smag hos de to kokke i smagspanelet, som Søndagsavisen har sat i værk med blindsmagning af 8 forskellige dåser tun på markedet.

Den billige tun X-tra fra Brugsen er en klar vinder, sammen med Irmas tun i vand, der også får pæne ord med på vejen.
 
Foto : Trendsalas

Allerbagest kommer mærkevaren Glyngøre tun og Amanda tun. De to, er ifølge smagsdommerne ikke noget at skrive hjem om.

Kilde : Søndagsavisen

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

PIZZA MED HOLDBARHED PÅ 3 ÅR VED STUETEMPERATUR

Amerikanske soldater kan fremover glæde sig til at spise pizza, når de er udsendt på missioner.



Pizzaen, der er med fyld af ost og tomat, skulle efter sigende smage nogenlunde som pizza skal smage.

Det er videnskabsfolk fra det amerikanske militær, der har udviklet den langtidsholdbare pizza, der skal spises ved stuetemperatur.


Undersøgelser viser, at netop pizza er blandt det mest efterspurgte, når soldaterne ønsker sig nye fødevarer til felten.

Kilde : MetroXpress

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

fredag

NUVOSLIM MED HINDBÆRAROMA ER DET RENE HUMBUG

Slankepillen Nuvoslim med hindbæraroma lover vægttab på rekordtid, stofskifteforhøjelse og en fastere figur. På Nuvoslims hjemmeside er afbildet kvinder med hurtigt vægttab, mere energi og følelsen af at være yngre.
 

TV2 Nyhederne, der har bragt historien, har fundet ud af på nettet, at disse billeder intet har med produktet at gøre. Det er Stock billeder, i hvert fald 8 ud af 10. Billederne har været brugt i andre reklamer.
 

En læge med stetoskop skal bekræfte ægtheden. Han roser Nuvoslim til skyerne og siger at læger verden over anbefaler hindbærketon som det bedste middel til fedtforbrænding.
 

Mange danske kvinder føler sig snydt og har kontaktet TV2 Nyhederne, der har forsøgt sig uden held, at komme i kontakt med firmaet, Naturo Health Ltd.

Kilde : TV2 Nyhederne

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

HJÆLP EN BURHØNE TIL ET VÆRDIGT LIV

I Næsby, Odense bor et par, Lina Lind Christensen og Stefan Leenborg Jensen, der gør et stort, stort arbejde for, at burhøns kan tilbringe deres sidste tid under ordentlige forhold. Ægteparret har oprettet et adoptionsbureau for burhøns, hvor private hønseholdere kan give de stakkels dyr et godt liv.

Det er hjerteskærende og ubærligt, at se billederne af de høns, der har måtte ofre deres liv på, at mennesker har kunnet tjene penge på deres æg. Faktisk lige til at tude over.


Nogle af hønsene er i sådan en frygtelig forfatning, at det kræver dyrlægebesøg, før de kan komme videre til gode mennesker.
Se burhønen, der har bygget rede i en væltet spand. For første gang i sit miserable liv, havde hun mulighed for at bygge sig en rede, som hun lå og hyggede sig i over en time.




BILLEDER AF AFHENTEDE BURHØNS - LIGE KOMMET UD AF "BERIGEDE BURE"






 Her eksburhøns, der har fået et godt hjem og nyder det i en bunke hækafklip.


Lina og Stefan kan kontaktes på facebook Næsby Hønseri, hvis man ønsker at hjælpe.

Kilde : facebook  Næsby Hønseri

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

DANSKE GARTNERE PRESSET

Forbrugerne vægter danskhed højest, når de handler frugt og grønt, men de danske varer er presset på prisen af billige udenlandske leverandører.


Detailleddet vælger ofte udenlandsk frugt og grønt på prisbilligheden og derfor føler danske gartnere sig hårdt presset på prisen.


Det betyder, at de danske gartnere kun får solgt deres produkter, hvis de sælger så billigt, at der næppe er plads til fortjeneste.


Især Holland og Spanien trykker priserne, så de danske gartnere ikke kan være med.

Kilde : foodCulture

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

HVALKØD ØGER MÅSKE RISIKOEN FOR PARKINSON

Et færøsk forskerhold har påvist en sammenhæng mellem højt indtag af hvalkød og udvikling af Parkinson. Årsagen skal findes i det høje indhold af kviksølv i hvalkød.


Færøerne har kun 50.000 indbyggere. Blandt dem er der dobbelt så mange tilfælde af Parkinson som hos indbyggerne i de øvrige nordiske lande.


Parkinson patienter på Færøerne har i deres voksenliv spist seks gange så meget hvalkød som de øvrige færinger. Der skal yderligere tages højde for genetiske dispositioner i resultatet af undersøgelsen, der bygger på tal fra de sidste 25 år.


Kilde : MetroXpress

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

FARLIGT AT FÅ MADEN I DEN GALE HALS

Maden i den gale hals, - det kan være særdeles ubehageligt, men også livsfarligt, er uheldet ude.


Tale med mad i munden eller sygdom, der påvirker nerverne i området og forhindrer strubelåget i at lukke tæt, begge årsager til at maden ender i luftrøret i stedet for i spiserøret. Så har vi fået maden i den gale hals.

Vi hoster og sprutter og kan måske ikke få vejret. Som regel lykkes det at få luftrøret ryddet og vi kan roligt spise videre. De gange det ikke lykkes at få fødeemnet op af luftrøret, er der fare for kvælning.


Blokering af luftvejene på grund af en fødeklump kan til tider tolkes som et hjerteanfald. Da der ikke ses fødeemner i luftrøret. Ved obduktion finder man alligevel noget i struben.

Kilde : Illustreret Videnskab

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

mandag

DU ÆDER DIG GENNEM STRIBEVIS AF E-NUMRE

Da forbrugerne i stadig stigende grad køber forarbejdede madvarer, er tilsætningsstoffer til produkterne bare vokset og vokset. E-numre så langt øjet rækker.


- Stoffer, der påvirker madens farve, stoffer, der påvirker holdbarheden, stoffer, der giver konsistens og smag. - Alt sammen noget fødevareproducenterne bruger for at få maden til at fremstå, som vi godt kan lide den.


Problemer med tilsætningsstoffer, som det også kaldes, vokser konstant. Prøv at læse en varedeklaration med alle dens E-numre. Det fører tankerne hen på en mindre kemibog.


E-numrene dækker alle godkendte tilsætningsstoffer til maden. Aromastoffer og tekniske hjælpestoffer hører ikke med i selskabet.

Kilde : E-nummer Guiden

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

DANSKE ØKOÆG UNDER PRES

Danske økoæg er presset af de svenske. Produktionen af de danske økoæg kan ikke følge med efterspørgslen og det er derfor nødvendigt at importere økologiske æg fra Sverige.


Det skaber konkurrenceforvridning, når danske ægproducenter tolker EU reglerne strengere end svenskerne. I tillæg får svenske økoæg producenter statstilskud til udbygning af ægproduktionen.


Problemet for de danske producenter med at skabe finansiel støtte til at udvide produktionen bremser udviklingen af danske økoæg. Konkurrenceforvridningen spænder ben for det og det ærgrer man sig over i Danmark.

Kilde : Food Supply

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

lørdag

MORGENMADEN ER EN LYNHURTIG AFFÆRE

Danskerne ofrer ikke megen tid på morgenmåltidet viser ny undersøgelse foretaget af Arla. Tiden om morgenen er højt prioriteret og det smitter af på, hvad vi får at spise.


I gennemsnit bruger vi ca. 5 % på at spise morgenmad og mere end 72 % laver noget andet medens de spiser. Ser TV eller tjekker email.

Flest danskere spiser morgenmad alene. Hele 58 % og heraf indtager 48 % brød eller corn flakes for sig selv, selv om de har partner og børn. Bare 6 % spiser morgenmad sammen med familien.



Yoghurt og skyr er overordentlig populære blandt forbrugerne. Det er hurtigt at spise og kræver ingen tilberedning.

Kilde : Food Supply

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

fredag

MORMORMAD ER ET HIT UNDER MADFESTIVAL

Moltkes Palæ i København melder nu om næsten udsolgt til madfestivalen Copenhagen Dining Week, der holdes på palæet. Der er allerede solgt over 2000 kuverter.
 

For første gang nogensinde er opskrifter fra Karolines Køkken kommet på  en restaurantmenu. Det sker under festivalen og menuen er gammeldags rejecocktail, kalvesteg og som dessert, pandekager med is.

Mormormaden er i skarp konkurrence med andre gastronomiske tilbud, men mormormaden løber altså med gevinsten . . . MORMORMAD ER POPULÆRT.

Kilde : FoodCulture

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

torsdag

FORDÆRVET FISKEFARS I SUPERBEST

Så er den helt gal i butikker, der sælger fiskefars. Stikprøver foretaget af Forbrugerbladet Tænk i 18 forskellige butikker, viser alt for høj bakterievækst i 7 ud af 18 butikker og det er langt fra godt nok.


En Super Best butik i Nyborg lå inde med fiskefars, der indeholdt bakterier, 100 gange det tilladte. 18 SuperBest butikker laver selv deres fiskefars. Den produktion er stoppet omgående, efter de nedslående resultater.


Butikkerne ønsker 24 timers reglen tilbage og det tygges der så noget på nu.

Kilde : TV2 Nyhederne

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

onsdag

DERFOR DUFTER VARM MAD MERE

Forklaringen på, at varm mad dufter mere end kold mad er egentlig meget simpel, ifølge professor i kemi Karl Anker Jørgensen, ved Århus Universitet.


Mad dufter kraftigere, når det varmes op, fordi maden frigiver flere duft- og smagsmolekyler ved opvarmning.

Næsen har mange duft- og smagsreceptorer, der sender signal til hjernen, når de kommer i kontakt med duftmolekyler fra maden.


Molekylerne i den varme mad bevæger sig hurtigere og derfor vil flere duftmolekyler undslippe maden og komme i kontakt med duftreceptorer i næsen. Maden kommer til at dufte kraftigere.

Kilde : Jyllands-Posten

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

tirsdag

DET BLIVER SVÆRERE AT SMYKKE SIG MED ET NØGLEHUL

Fremover vil det blive vanskeligere at sætte det sunde nøglehulsmærke på en fødevare. Et forslag Fødevarestyrelsen har sendt i høring.
 

Den nuværende nøglehulsordning har kørt siden 2009. Dengang blev det besluttet, at hvis der undervejs opstod andre forskningsresultater, skulle det være muligt at justere ordningen.
 

Nu skal der være mindre salt, mindre mættet fedt og flere fuldkorn i de fødevarer, der ønsker at gøre opmærksom på, at de er sundere end andet.
 

1900 fødevarer smykker sig i dag med det grønne nøglehul. Det bliver nu sværere at få tilladelse til mærket. Grøntsager, nødder, saucer og lign. vil også fremover få mulighed for at sætte nøglehul på sig.

Kilde : MetroXpress

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS

søndag

SPIS YOGHURT OG NEDSÆT RISIKOEN FOR HULLER I TÆNDERNE

Yoghurt reducerer bakterierne i plak på tænderne og er dermed med til at forhindre huller i tænderne. Snup en skål yoghurt et par gange om dagen, hvis tandlægebor og kanyler er et mareridt.


Et nyt studie viser, at yoghurt virkelig nedsætter bakteriemængden i plak på tænderne, skriver Tandlægebladet, så der er belæg for påstanden.

Foto : Samvirke

Plak er en hvidlig belægning på tænderne, der kommer, når man har spist og drukket. Bakterierne kommer fra maden, man har spist. Det viste sig efter en uge med yoghurt, at bakteriefloraen var reduceret.

Kilde : MetroXpress

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS